Herbieh's blog

mindennapi munkahelyi, magánéleti (de nem túl személyes) elméletileg ponéos, néha sírva röhögős, esetenként gyászos történetek kicsit ironikus szemszögből, avagy MIEZ???

kerti tó know how

Herbieh 2008.06.02. 09:12

Tudjátok hogyan kell tavat építeni? Nem?
Na akkor elmesélem.
Legelőször is építs egy kisebb tavacskát, amit aztán betemetsz (miután ástál egy napig), mert kicsi, csúnya, és különben is rossz helyen van..
Ezután (de tényleg csak ezután!!) nekikezdhetsz az igazi melónak.
Főbb ismérvei egy jobbfajta tavacskának:szabálytalan alakú, legalább 1 m² felületen 1 m mély, hogy ne fagyjon bele a hal télen, legalább 2 m³ befogadóképesség, lehetőleg árnyékos helyen, valaint egy fél m² területet úgy áss ki, hogy kb 40 cm mély legyen, egyfajta "homokpadot" képezve.
Miután ezt realizáltad (és azt is, hogy 2000 l földet kell kb kiásnod) elkezdheted kiemelni a földet. Ez bizonyítottan körülbelül egy napos meló lesz, főleg ha kemény a föld.
Ha megvagy az ásással, utánna szépen el kell igazítani a földet, megtisztítani mindenféle gyökértől, kőtől, éles tárgyaktól (söröskupak, csontdarab, stb). Ezután be kell vonni homokkal vagy speciálisan erre gyártott puha anyaggal az alját és az oldalát,, majd erre jöhet a fólia. Miután realizáltad hogy a fehér fél mm vastag fólia ide nemigazán passzol, elmehetsz venni egy vastagabb lehetőleg min. fél cm vastag fekete tófólliát, ami legalább dupla akkora szélességű és hosszú legyen mint a tavad felszíne.
Most jön a neheze.
Szépen bele kell helyezni a fóliát (nehogy kiszakitsd, bár elég erős ahhoz hogy sokmindent kibírjon), eligazítani a gyűrődéseket, levágni a szélét ahol túl hosszú lett, de vigyázz! a tó szélétől még egy 30-40 cm-t hagyj meg, ugyanis 20-30 cm-re a parttól ásni kell egy 10cm x 10cm es árkot, abba bele kell helyezni a fólia végét, majd erre szépen visza kell helyezni a gyeptéglát, amit az előbb oly' óvatosan kiemeltél.
Ezután el kell helyezni a tó fenekén legalább 2-3 cm vastagságban folyami megmosott kavicsréteget, és a tó szélét is szépen feldíszítheted nagyobb kövekkel, hogy elrejtsd a csúnya (ált. fekete vagy zöld) fóliát.
Ezután telepíthetsz növéneket a padkára, illetve az aljára. 
Legvégül (ha még mindig élsz) betelepíheted a halacskákat, de csak azután, hog fertőtlenítő- és algaölő szerrel meglocsoltad a tó vizét, amit épp most töltöttél fel. Halak betelepítése: először egy zacskóba rakd őket, amit azzal a vízzel töltöttél fel, ahol eddig lubickoltak, majd ezt a zacskót helyezd a tóba, amíg át nem veszi a hőmérsékletét. Ezután szabadon engedheted őket, és élvezheted az alkotásod szépségét, egészen addig, míg tudatosul benned, hogy a sebektől a kezeden a poharat sem tudod megfogni. illetve hogy a derekad úgy fáj, hogy csak állni vagy feküdni tudsz.


Miután kipihented magad, tudatosul benned, hogy a tóépítés után megpermetezett fáról az eső belemosta a permetszert a tóba, megölve az aranyhalakat, és a barátnőd idegei felmondták a szolgálatot.

Következő hét végi projekt: tóvíz leengedése, új halak vásárlása, tó feltöltése, fertőtlenítése.

Címkék: hétvége tóprojekt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://herbieh.blog.hu/api/trackback/id/tr67498829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása